Åtta hälsoeffekter om kaffe!

FAKTA

ÅTTA HÄLSOEFFEKTER


1. Verkar aptitdämpande och ökar energi­förbrukningen genom att öka kroppens värme­produktion samtidigt som användandet av fett ökar. Den ökade energiförbrukningen är måttlig, kanske 10 ­procent under ett dygn då man druckit 3-4 koppar kaffe, men kan ha vikt­effekter på lång sikt.
2. Koffeinet i kaffe verkar uppiggande. ­Koffein blockerar sömn genom att reagera med en receptor i nervsystemet som kallas ­adenosinreceptorn.
3. Frisätter adrenalin som piggar upp och höjer blodtrycket tillfälligt vilket ökar blodflödet till hjärnan. Adrenalin vidgar luftrören och ­stimulerar andningen vilket är bra för ­astmatiker.
4. Kaffe innehåller nyttiga antioxidanter som flavanoider, exempelvis klorogensyra. Dessa anses vara viktiga orsaker till att kaffedrickare har lägre risk för flera sjukdomar som olika cancerformer exempelvis lever-, prostata- och bröstcancer.
5. Kaffe ökar nivåerna av dopamin.
6. Kaffe ökar insulinkänsligheten och stabiliserar blodsockret vilket kan vara en orsak till att det minskar risken för typ 2 diabetes (så kallad ålders-diabetes).
7. Tycks motverka ­Parkinsons sjukdom samt demens som alzheimer.
8. Minskar risken för stroke.

Källor: Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, Susanna Larsson
forskare vid enheten för nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet och Fredrik Paulún, näringsfysiolog och författare.

NÄRINGSFYSIOLOGEN FREDRIK PAULÚN GER SINA BÄSTA KAFFERÅD:


• Drick gärna kaffe om du tycker om det och din mage tål det, en till fyra koppar om dagen är lagom för de flesta.
• Ha gärna lite mjölk i kaffet om du vill, fettet och proteinerna i mjölken mättar. Själv använder jag mellanmjölk.
• Låt bli socker och sötningsmedel i kaffet. Socker är tomma kalorier och sötningsmedel kan trigga hunger- och sockersug.
• Det är onödigt att köpa bantningskaffe som är dubbelt så dyrt som vanligt kaffe.
• Låt bli kaloristinna kaffedrinkar med sirap och grädde om du vill hålla vikten.
• Var försiktig med kaffe om du har sömnproblem. Det tar minst sex timmar innan koffeinet går ur kroppen. Jag dricker inte kaffe efter sex på kvällen.
• Var försiktig med koffeintabletter och energidrycker som innehåller för stora mängder koffein. De har inte samma positiva ­hälsoeffekter som vanligt kaffe som innehåller hundratals olika ämnen förutom koffein, exempelvis nyttiga flavanoider.

Se där ja! Det är bara att dricka på!
0
0



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback